Pálya Autójavító Kft.

NKH - legális szerviz

nkh

Partnereink

bardi auto

UNIX

InterCar

Total m  mobil-logo

pirelli

michelin

goodyear

Az Ön véleménye

online22

Látni és látszani

Futómű - fék

Futómű - fék

Futomubeallitas

Futómű-beállítás


Műszaki szempontok alapján is elengedhetetlen a futómű pontos beállítása, a gumiabroncsok élettartamának meghosszabbítása és az egyenletes kopás céljából. Fontos a gépjármű futóművének pontos beállítása, hogy az utakon biztonságosan tudjunk közlekedni és autónkat könnyen tudjuk kezelni.

 

Kerékdőlés


kerekdolesA kerék síkja a függőlegestől általában eltérő . A gépkocsi hossztengelyéhez képest a kerekek felső széle kifelé (pozitív) vagy befelé (negatív) dől. Nagysága típusonként változik. Feladatai közé tartozik a kerékcsapágyak egyirányú támasztása (holtjáték korlátozása, csapágy terhelésének csökkentése) és csökkenteni a kormányzási nyomatékot. (Nem minden típuson állítható).

 

Kerékösszetartás


KerekosszetartasFelülnézetben a kerekek egymástól mért távolsága a mellső tengely előtt és mögött nem egyezik meg. Ha a tengely előtt kisebb ez a távolság, akkor kerékösszetartásról, ha mögötte, akkor széttartásról van szó. A kerékdőlés hatására a kerekek a dőlés irányába igyekeznek elkanyarodni, és az ebből adódó igénybevételt csökkenti ill. ellensúlyozza az összetartás. A kerékösszetartás korlátozza a kormányholtjátékot, csökkenti a kerekek szétállási hajlamát, javítja a nyomtartást. Minden autón állítható, egyes típusokon, a hátsó futóművön is.

 

Csapterpesztés


A csapterpesztés hatására a kerék talppontja és a (csapszeg képzeletbeli meghosszabbított felső és alsó gömbcsukló vonala) a talajon közelebb kerül egymáshoz, így a talajellenállás nyomatékának karja csökken, könnyebb lesz az elkormányzás. A csapterpesztés szögértéke mindig nagyobb, mint a kerékdőlésé, ezért kormányzáskor a jármű megemelkedik, így visszakormányzáskor a kocsi saját tömege is segíti a vezetőt a kormány visszaforgatásában. Előfordul, hogy a "csapszeg" (felső és alsó gömbfej vonal) tengelyvonala a kerék talppontján kívül metszi a talajt.

 

Utánfutás


Elősegíti az egyenes úton való haladást. A csapszeg középvonalának elvi meghosszabbítása - pozitív dőlés esetén - haladáskor megelőzi a kerék talppontját, vagyis a gépkocsit mozgató erő mintegy maga után húzza a kereket. Negatív dőlésnél a kerék előzi meg az erőhatást, azaz maga után húzza az autót, ezért fordulékonyabbak az első kerék-meghajtású gépkocsik.
Műhelyünkben a HPA Bora 217-es Uniós szabványnak megfelelő infra vezérlésű 4 fejes computeres futómű beállító gép segíti a munkánkat.
Fontos tudni, hogy a futómű beállítását akkor lehet elvégezni, ha a futómű alkatrészei (gömbfejek, axiál csuklók, lengéscsillapító, stb) megfelelő állapotban vannak.

A hibás alkatrészeket cserélni kell!

A hatástalan lengéscsillapítás következményei

 • a kedvezőtlen úttartás miatt (a gumiabroncsok gyakran eltávolodnak az útburkolattól) oldalszél esetén a gépkocsi sodródik,
 • a fékút meghosszabbodik,
 • a gumiabroncsok fokozottan és egyeletlenül kopnak.
 • a rossz állapotban lévő lengéscsillapítók kihatnak:
 • a gumiabroncsokra (fokozottan és egyenetlenül kopnak),
 • a féktávolságra (a fékút megnövekedése akár 20%-kal),
 • a vizes úton történő megcsúszásra (aquaplaning),
 • az úttartásra,
 • a vontatásra.

A rossz állapotban lévő kormányösszekötő gömbfejek nem adnak kellő stabilitást a futómű optimális beállítási értékeinek megtartásában. Holtjátékot eredményez a kerékfelfüggesztésnél, kereszt illetve hosszirányban is egyaránt. Ez azt jelenti, hogy a futómű beállítási értékei terhelésre állandóan változnak ezért nem lehetséges a futómű műszeres beállítása.

 • Rendellenes gumiabroncskopás
 • Nehezebb kormányozhatóság
 • Nagyobb menetzaj
 • Rossz úttartás

Szervizünkben futóműbeállítás előtt a hibás alkatrészeket kedvező áron cseréljük.

Adóvarázs

hajni

Klima-felülvizsgálat

Ön mikor tisztíttatja a klímáját?

Ha az autó szellőzése nem megfelelő - 19%
Ha savanyú szag van az utastérben - 38.1%
Tavaszi átvizsgáláskor - 42.9%

Összes szavazat: 21
Ez a szavazás már befejeződött on: 07 aug. 2013 - 16:34

Autóbérlés

WixoonKft

Látogatott oldalak

Oldalletöltések száma: 547282